vrtić2

Glazbeni vrtić

Svi znamo da su melodija i ritam izuzetno važni od prvih dana djetetovog života. Sjetite se, već ste maloj bebi pjevali, zibali ste ju u ritmu glazbe, zviždali ste, tresli pred njom razne šuškave igracke ili povlačili vrpce šarenih naprava koje sviraju uspavanku. Djeca su sa zanimanjem pratila zvukove i šuškanje u okolini, uživala su u pjevanju na uho i često zaspala s osmjehom na licu.

Roditelji često primjete pojačani interes za glazbu već kod djeteta starog godinu dana. Ono pojačano reagira na zvukove, često se ljulja i izvodi pokrete kao da “pleše” i sa zanimanjem sluša pjesme koje pjevate ili se vrte na mediju.


vrtić1

Glazbene aktivnosti imaju veliku razvojnu vrijednost. Osim razvoja sluha kroz glazbene igre razvija se motorika, potiče se razvoj centra za govor i ravnotežu, djeca sudjeluju u timskom radu, a dokazano je kako sviranje glazbenog instrumenta pozitivno djeluje na inteligenciju pojedinca.

Glazbena igraonica namjenjena je djeci od 4 – 7 godina. U iznimnim slučajevima igraonicu može upisati i mlađe dijete. Program traje 2 ili 3 godine. U tom periodu djeca će upoznati i baratati s više od dvadeset melodijskih i ritmičkih instrumenata. Naučit će pjevati velik broj pjesmica od kojih će neke biti na jezicima dalekih zemalja. Razgovarat ćemo i o tome kakva djeca tamo žive, čime se bave, po ćemu smo slični, a po čemu različiti.

zemljasnova

Mlađa djeca će u prvoj godini programa kroz igru i zabavu svladati razlike tiho-glasno, visoko-nisko, polako-brzo, krivudavo i ravno… Slušat će kratka djela klasične glazbe i glazbene priče i crtati svoje doživljaje, počet će raspoznavati zvukove glazbenih instrumenata… Jedna od bitnijih aktivnosti je i istrazivanje zvuka gdje će djeca isprobavati različite materijale, od spužve i stiropora do drveta i metala. Sami će donositi zaključke o tome što svira, a što ne, a na kraju će napraviti i svoj instrument. U goste će nam dolaziti starija djeca i profesori koji će na svojim instrumentima nešto odsvirati, a mi ćemo postavljati pitanja. Naučit ćemo gdje se na klaviru nalazi nota C, pokušat ćemo nacrtati prvi violinski kljuc, orjentirat ćemo se pomoću sluha, no najviše ćemo pjevati i svirati instrumente iz orffovog instrumentarija.

Stariji će uz nove pjesmice baratati melodijskim instrumentima kao što su ksilofon i metalofon. Vježbat će na blokflauti neke pjesmice koje su prošle godine pjevali, slagat će složenije glazbene instrumente, isprobati flasafon…


 


U svakom slučaju bit će to zabavno i veselo učenje s puno pjesme i igre!

 

Za više informacija posjetite: www.zemljasnova.com  

E-mail: vrtic@zaglara.com, MOB: 091 897 29 85

Objavljeno sa tagovima , , .