Dječje glazbeno stvaralaštvo

Zagrebačka glazbena radionica održala je svoj cjelovečernji koncert u HGZ-u 18. listopada 2003. g. u zajedništvu s dječjim pjevačkim zborom “Pahuljice” kao i Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba.

Koncert je polučio interes hrvatske kulturne javnosti a na njemu je tada izveden program isključivo sastavljen od skladbi koje su pisala djeca i mladi koji su u posljednjih 20-ak g. bili polaznici Zaglare – kako inače skraćeno nazivamo ZAgrebačku GLAazbenu RAdionicu. Ta mala djelca, te dječje skladbe izvodili su tada redoviti polaznici nastave u Zaglari.

U prvom dijelu programa izvodile su se instrumentalne skladbe, a u drugom dijelu je dječji pjevački zbor “Pahuljice” izvodio skladbe koje su nastale u suradnji sa istaknutim hrvatskim skladateljima koji su dječje melodije koje su nastale na tekstove Gradišćanskih hrvata “odjenuli u glazbeno ruho” tj. dodali im pratnju. Naime tu pratnju ti polaznici ne bi mogli napisati jer nemaju dovoljno znanja, no skladatelji su se spremno odazvali na moj prijedlog i učinili su to od srca, kako bi te i tako nastale skladbe ponovno našle put do djece. Tako smo uveli geslo “Od djece za djecu.” Odazvali su se ovi skladatelji: E. Cossetto, N. Njirić, I. Kuljerić, B. Bjelinski, M. Miletić, A. Seder, B. Papandopulo, P. Gotovac…

Pogledajte i poslušajte ovaj video uradak pa sami prosudite koliko smo u svemu tome uspjeli.

Darko Vađić, prof.

 

Snimka koncerta

Snimka koncerta u cijelosti

 

Snimka podijeljena po skladbama:

ZAGREBAČKA GLAZBENA RADIONICA

 

DJEČJI PJEVAČKI ZBOR “PAHULJICE”

 

 

Objavljeno u kategoriji Naši početci sa tagovima , , , .